Osmangazi / BursaHafta içi 09:00 – 18:00 · Acil durumlarda 7/24
Bursa Barosu · Sicil No 7458
Boşanma

Ortak Velayet Mümkün mü? Yargıtay Uygulaması ve Şartları

Boşanmada ortak (müşterek) velayet: 7 Numaralı Protokol, Yargıtay'ın güncel yaklaşımı, anlaşmalı ve çekişmeli boşanmada ortak velayetin şartları ve uygulamadaki sorunlar.

Yazar: Av. Nurettin CanataGüncelleme: 25 Ekim 20263 dk okuma

Boşanmada velayet çoğu zaman bir ebeveyne verilir ve diğer ebeveyn ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulur. Son yıllarda ise ortak (müşterek) velayet talepleri giderek artmaktadır. Peki Türk hukukunda ortak velayet mümkün mü?

Kanuni durum

Türk Medeni Kanunu m.336'ya göre evlilik devam ettiği sürece velayeti ana ve baba birlikte kullanır. Boşanmada ise hâkim, velayeti eşlerden birine verir (TMK m.182). Kanunda boşanma sonrası ortak velayet açıkça düzenlenmemiştir.

7 Numaralı Protokol ve Yargıtay

Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne Ek 7 Numaralı Protokol'ün 5. maddesi, eşlerin evlilik sırasında ve evliliğin sona ermesinde çocuklarla ilişkilerinde eşit hak ve sorumluluklara sahip olduğunu öngörür. Anayasa m.90 uyarınca usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası antlaşmalar kanun hükmündedir.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bu protokole dayanarak, tarafların ortak velayet konusunda anlaşması ve bunun çocuğun üstün yararına aykırı olmaması halinde ortak velayete hükmedilebileceğini kabul etmektedir.

Ortak velayetin şartları

ŞartAçıklama
Tarafların anlaşmasıUygulamada en belirleyici unsur
Çocuğun üstün yararıMahkeme bağımsız olarak değerlendirir
İletişim kurabilmeEbeveynlerin çocuk konusunda birlikte karar alabilmesi
Yakın yaşam alanıÇocuğun okul ve sosyal düzeninin bozulmaması

Anlaşmalı ve çekişmeli boşanmada

Anlaşmalı boşanmada taraflar protokole ortak velayet hükmü koyabilir; hâkim çocuğun yararına uygun bulursa onaylar. Protokol örneği için anlaşmalı boşanma protokolü yazımıza bakabilirsiniz.

Çekişmeli boşanmada taraflardan biri karşı çıkıyorsa ve aralarında yoğun çatışma varsa, mahkemeler ortak velayete genellikle sıcak bakmaz. Ayrıntılar: velayet davası.

Protokolde düzenlenmesi gerekenler

  • Çocuğun yerleşim yeri (hangi ebeveynle yaşayacağı),
  • Diğer ebeveynle görüşme takvimi (hafta sonları, bayramlar, yaz tatili),
  • Eğitim, sağlık ve din konularında kararların nasıl alınacağı,
  • Yurt dışı seyahat izinleri,
  • İştirak nafakası ve masrafların paylaşımı: iştirak nafakası.

Uygulamadaki sorunlar

Ortak velayette pasaport, okul kaydı, ameliyat onayı gibi işlemlerde iki ebeveynin imzası gerekebilir. Ebeveynler anlaşamazsa çözüm için yine mahkemeye başvurmak gerekir. Bu nedenle ortak velayet, iletişimi iyi olan ebeveynler için uygun bir modeldir.

Velayet sürecinizde Bursa velayet avukatı sayfamızdan büromuza ulaşabilirsiniz.

Hukuki destek

Bu konuda Bursa’da avukat desteğine ihtiyacınız varsa Osmangazi’deki büromuzla görüşebilirsiniz:

Sık sorulan sorular

Türkiye'de ortak velayet var mı?

Kanunda açıkça düzenlenmemiş olsa da Yargıtay, 7 Numaralı Protokol'e dayanarak, tarafların anlaşması ve çocuğun üstün yararına uygun olması halinde ortak velayete hükmedilebileceğini kabul etmektedir.

Çekişmeli boşanmada ortak velayet verilir mi?

Taraflar arasında ciddi çatışma varsa mahkemeler genellikle ortak velayete hükmetmez; çünkü ortak velayet, ebeveynlerin çocuk konusunda birlikte karar alabilmesini gerektirir.

Ortak velayette çocuk kiminle yaşar?

Ortak velayette karar yetkisi ortaktır; çocuğun hangi ebeveynle yaşayacağı ve diğer ebeveynle görüşme düzeni protokolde ayrıca belirlenir.

Av. Nurettin Canata
Av. Nurettin Canata

Bursa Barosu (Sicil No 7458). Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu; uzun yıllar Cumhuriyet savcısı ve başsavcı vekili olarak görev yaptı.

Bu yazı genel bilgilendirme amacı taşır, hukuki mütalaa değildir. Mevzuat ve yargı içtihatları değişebilir; somut durumunuz için mutlaka bir avukattan görüş alın.
Hukuki Görüşme

Dosyanızı birlikte değerlendirelim

Her hukuki sorunun kendine özgü olguları ve kaçırılmaması gereken süreleri vardır. Osmangazi’deki büromuzda görüşme için randevu alın ya da bizi arayın.

WhatsApp'tan yazın